Utdrag ur Ulrika Stuarts och Carl B Hamiltons förord till den nya utgåvan av boken. Förordsförfattarna arbetade tillsammans med Anne Wibble i finansdepartementet 1991-1994.
Den är ett tidsdokument över en mycket skickelsediger period i svensk och europeisk politik. Muren hade fallit. Valutorna föll en efter en. EU skulle utvidgas österut. Sverige tampades med ett skenande budgetunderskott, hög arbetslöshet och lågkonjunktur. En borgerlig fyrpartiregering i minoritet skulle hantera turbulensen. Mitt i allt detta fanns Anne Wibble, finansminister 199194, och en av nyckelspelarna i dramat.
Ett andra skäl är att förståelsen för dagens alla sammanfallande kriser Rysslands invasion och kriget i Ukraina, helt nya konflikter som seglat upp mellan USA och resten av världen, den globala klimatkrisen kan vinna på att jämföras med och kontrasteras mot tidigare perioders politiska hantering. Finns där något att lära? Den ekonomiska politiken är, nu som då, i centrum för samhällsutvecklingen. 1990-talskriserna sedda i detta perspektiv kan ge oss insikter, om inte annat om beslutsfattande under stor osäkerhet.
Sist men inte minst ger Två cigg och en kopp kaffe en bild av Anne Wibble som person. Vi möts redan i första kapitlet av hennes djupt rotade förhållningssätt med respekt för kunskap, fakta och sakliga argument. En hållning många längtar efter och egenskaper som i alltför liten grad präglar dagens debatt. Boken påminner oss om betydelsen av moral och eget ansvar. Villkoren för det offentliga samtalet var förvisso helt annorlunda då: inga sociala medier där lögner och falska nyheter sprids till miljoner människor på några sekunder, inga långa hatsvansar som hotar förtroendevalda till livet och framför allt inte ett USA som håller sig med alternativa fakta och ger sig på demokratin och rättsstatens fundament. Dåtiden var i grunden trots allt präglad av optimism till och med Ryssland betroddes om utveckling mot demokrati...